Vámi povolená cookies si můžete zablokovat ZDE.

Aktuality

Komentáře portfolio manažerů

Minulý měsíc byl zajímavý tím, že ačkoliv pokračoval pokles domácí inflace, výnosy státních dluhopisů rostly.

Generali Fond konzervativní 

Minulý měsíc byl zajímavý tím, že ačkoliv pokračoval pokles domácí inflace, výnosy státních dluhopisů rostly. Přitom inflační tlaky slábnou – a to jak ve spotřebitelských, tak výrobních cenách. Březnová inflace stejně jako únorová zůstala na 2 %, tedy přesně v cíli centrální banky. Za nízkou inflací stojí zejména ceny potravin, které meziročně klesly o 6 %, naproti tomu proinflační byly ceny bydlení a pohonných hmot.

 Celý komentář portfolio manažera k aktuálnímu vývoji najdete zde.

Generali Fond korporátních dluopisů 

Trh krátkodobých dluhopisů ve Spojených státech již čtvrtým měsícem pokračoval v nepříznivém trendu – tedy růstu výnosů dluhopisů v důsledku poklesu cen. Důvodem byla kombinace vyšších inflačních čísel a silného trhu práce napříč různými ekonomickými indikátory. To vedlo již v minulých měsících mnoho představitelů Fedu k jestřábím komentářům. Trajektorie budoucích úrokových sazeb se zploštila, tedy nyní se očekává mnohem pomalejší tempo snižování úrokových sazeb (pouze dvě snížení sazeb po 0,25 % v druhé polovině roku) v porovnání s počátkem letošního roku, kdy se čekalo pět snížení sazeb počínaje druhým čtvrtletím.

 Celý komentář portfolio manažera k aktuálnímu vývoji najdete zde.

Generali Fond vyvážený 

České národní banka na konci roku 2023 snížila základní repo sazbu o 25 bp na 6,75 % a odstartovala tak proces poklesu úrokových sazeb. Tento krok byl impulsem ke změnám v taktické alokaci Generali Fondu vyváženého.

 Celý komentář portfolio manažera k aktuálnímu vývoji najdete zde.