Vámi povolená cookies si můžete zablokovat ZDE.

Tiskové zprávy

Tipněte si cenu ropy a získejte litry do své nádrže!

Praha (7. dubna 2008) – Dnešním dnem začíná jarní tipovací soutěž společnosti ČP INVEST investiční společnost, a. s., ve které je možno získat poukaz na tolik litrů pohonných hmot, kolik bude činit cena barelu ropy v USD k 6. červnu 2008. Odměněny budou tři tipy s nejmenší absolutní odchylkou od skutečné ceny. Tipovat je možno na stránkách www.cpinvest.cz do 31. května 2008.

Předmětem tipování je závěrečná (22.00 hod SEČ) spotová cena ropy West Texas Intermediate (WTI), trh NYMEX (New York Mercantile Exchange), která bude uvedena informačním zdrojem Bloomberg.

„Při predikci pravděpodobného vývoje ceny ropy je potřeba vycházet nejen z obvyklých vlivů působících na ceny komodit, ale je nutné si uvědomit, že ropa má svá specifika. Na jedné straně, podobně jako tržní cena jiných aktiv, je i cena ropy dána působením faktorů ovlivňujících vyrovnání poptávky a nabídky. Na druhé straně ovlivňují cenu ropy i některé netržní vlivy jako například politika kartelu OPEC, výrazná politická nestabilita v řadě zemí těžících ropu nebo extrémní výkyvy počasí. U všech těchto okolností reagují účastníci trhu nejen na konkrétní události a zveřejněná fakta, ale i na pouhá očekávání,“ uvádí portfolio manažer Fondu ropného a energetického průmyslu ČP INVEST Martin Pecka. „Osobně odhaduji, že cena ropy k 6. červnu bude činit 89 USD za barel,“ dodává Martin Pecka.