Vámi povolená cookies si můžete zablokovat ZDE.

Aktuality

Komentáře portfolio manažerů

Začátek roku se nesl ve znamení poklesu cen dluhopisů, které tak po prosincovém rallye korigovaly svůj mimořádný růst ze závěru roku 2023. Tato korekce však neměla dlouhého trvání. K zásadnímu obratu na domácím trhu došlo poté, co byla 11. ledna zveřejněna nejnovější data o vývoji inflace.

Generali Fond konzervativní 

Začátek roku se nesl ve znamení poklesu cen dluhopisů, které tak po prosincovém rallye korigovaly svůj mimořádný růst ze závěru roku 2023. Tato korekce však neměla dlouhého trvání. K zásadnímu obratu na domácím trhu došlo poté, co byla 11. ledna zveřejněna nejnovější data o vývoji inflace. Meziroční inflace klesla v prosinci výrazněji, než se čekalo, z listopadových 7,3 % na 6,9 %, a vyrovnala tak loňské minimum.

 Celý komentář portfolio manažera k aktuálnímu vývoji najdete zde.

Generali Fond korporátních dluhopisů / Generali Fond balancovaný konzervativní 

Trajektorie očekávaného vývoje úrokových sazeb Fedu a ECB (počítané z tržních cen nástrojů peněžního trhu a krátkodobých dluhopisů) se za minulé dva týdny příliš nezměnila. Příčinou krátkodobé volatility byly protichůdné makroekonomické ukazatele ve Spojených státech.
Rychlejší pokles inflace indikují zejména:
• výrazné poklesy jednoletého a tříletého inflačního očekávání, které poklesly na 3 %, resp. 2,6 %, což jsou nejnižší úrovně od roku 2021,
• rychlejší než očekávaný pokles indexu produkčních cen.
Naopak pomalejší pokles inflace indikují:
• silný report z trhu práce za prosinec (vyšší tvorba pracovních míst, vyšší růst hodinové mzdy a nižší nezaměstnanost),
• vyšší inflace za prosince.
K volatilitě očekávaného vývoje úrokových sazeb také přispívá cena ropy, která je na jedné straně tlačena dolů slabou poptávkou, na druhé straně zesílila geopolitická rizika v oblasti Rudého moře.
Výnosy

Celý komentář portfolio manažera k aktuálnímu vývoji najdete zde.