Vámi povolená cookies si můžete zablokovat ZDE.

Aktuality

Inflace zvedá zájem o investování

Česká republika se stejně jako řada dalších zemí potýká již nějakou dobu s vysokou inflací. Češi se tak více než kdy jindy zajímají o to, jak investováním inflaci porazit. Univerzální rada však neexistuje.

FOND SHOP se zeptal Petra Mederlyho, obchodního ředitele Generali Investments CEE nejen na to, jak hodnotí loňský rok, ale třeba i na výhled pro rok letošní. Zajímali jsme se také o největší trendy současnosti, jakými jsou ESG a „souboj ETF vs. podílové fondy“.

Rok 2022 byl na finančních trzích velmi složitý, dolů mířily akcie i dluhopisy, některé nejrychlejším tempem za několik desítek let. Jak se tato situace promítla na chování investorů do fondů Generali? Pozorovali jste např. větší odliv nebo naopak zájem o to, „nakoupit nízko“?

Velká část investorů skutečně využila překotný rok 2022 a poklesy na finančních trzích k výhodným nákupům akciových
titulů. Nicméně projevila se povaha českých investorů, takže se největšímu zájmu těšily konzervativní fondy, například Generali Fond konzervativní a Generali Fond krátkodobých investic, což je náš nový repo fond. Vedle toho jsme měli tři tranše zajištěných fondů, kde klienti zainvestovali celkem téměř dvě miliardy korun. A v neposlední řadě se velké oblibě těšil i náš Generali Fond realit, který zaznamenal zhodnocení o 8 procent.

 

Celý rozhovor s Petrem Mederlym, obchodním ředitelem Generali Investments CEE, si můžete přečíst zde.