Vámi povolená cookies si můžete zablokovat ZDE.

Aktuality

Ceny fondů se na přelomu roku jednorázově technicky pohnuly nahoru a dolů: nic podstatného se ale neděje

Shrnutí: Za pohybem cen fondů, které se zajišťují proti měnovému riziku, stojí technické faktory, které nesouvisí s jejich investiční strategií: před koncem roku nárůst i pokles cen ovlivnilo zejména dočasné přecenění hodnoty zajišťovacích operací.

Ceny investičních fondů se v prosinci postupně v několika krocích zvýšily přibližně o 0,6 % díky tržnímu přecenění měnových derivátů v portfoliích fondů. Ceny těchto běžně používaných zajišťovacích instrumentů vzrostly kvůli zvýšenému množství volných peněz na trhu. Jejich přebytek je nadále pozůstatkem ukončení měnových intervencí České národní banky. Druhým faktorem zvyšujícím náklady zajištění v prosinci byl povinný zákonný příspěvek bank z objemu držených likvidních prostředků odváděný ke konci roku do tzv. rezolučního fondu.
Fondy tento technický cenový nárůst odmazaly se vstupem do Nového roku: náklady na měnové zajištění skokově klesly a vrátily se na předešlé úrovně. V portfoliu fondu se proto otevřené zajišťovací transakce přepočítaly na nižší účetní hodnotu a ceny fondů se tím vrátily zpět.

Miloš Filip,  Head of Product & Marketing

 

Vyjádření portfolio manažera: „Příčinou nestandardního vývoje fondů během prosince 2017 byl přebytek korunové likvidity na peněžním trhu jako následek měnových intervencí ČNB, který se spolu s povinným příspěvkem bank do rezolučního fondu přes konec roku promítl do volatility nákladů na měnové zajištění cizoměnových investic.

Náklady na měnové zajištění až do 27. prosince postupně rostly, takže tržní hodnota již dříve uzavřených zajišťovacích měnových derivátů rovněž rostla a promítla se do dočasného růstu výkonnosti fondů.
V samotném závěru měsíce výše uvedené důvody pominuly v okamžiku, kdy se standardní vypořádání na trzích se přehouplo přes konec roku. Náklady na měnové zajištění a jejich volatilita skokově poklesly a vrátily se na předešlé úrovně, takže výkonnost fondů skokově odmazala předchozí nárůst vyplývající z tržního přecenění měnových derivátů, které činilo v průměru 0,6%.“

Patrik Hudec, Head of Fund Portfolio Management


Informace ke stáhnutí zde (dokument v PDF).