Komunikaty prasowe

Generali PPF Fundusz Dywidendowy Obligacji Korporacyjnych wypłacił uczestnikom funduszu pierwszą dywidendę

Generali PPF Fundusz Dywidendowy Obligacji Korporacyjnych wypłacił uczestnikom funduszu za pierwszy rok swojego istnienia dywidendę w wysokości 6 procent. Wysokość dywidendy odpowiada średniej stopie zwrotu osiąganej przez obligacje korporacyjne i trzykrotnie przekracza długookresową dywidendę najszerszego amerykańskiego indeksu akcyjnego S&P500. Fundusz jest dystrybuowany przez spółkę ČP INVEST.

Dywidenda w wysokości 6 procent z wartości nominalnej jednostki uczestnictwa została wypłacona we wszystkich walutach, w których funduszy jest dystrybuowany (PLN, EUR, CZK). Zdaniem głównego stratega inwestycyjnego Generali PPF Invest Michala Valentíka stopa zwrotu funduszu w 2012 roku jest zasługą bardzo dobrego wyboru obligacji, szczególnie rentownych prywatnych spółek umiejscowionych w zdrowym ekonomicznie regionie środkowej i wschodniej Europy, w tym także Rosji.

„W okresie spadków na giełdzie i średnich zysków, funduszom obligacji korporacyjnych udało się uzyskać stopę zwrotu wyższą niż większości szeroko zdywersyfikowanym funduszom akcyjnym. Również w okresie wzrostów na giełdzie, stopy zwrotu funduszy obligacji korporacyjnych przekraczały wyniki funduszy akcyjnych. W związku z tym, fundusze obligacji korporacyjnych mogą stać się stabilnym punktem każdego portfela inwestycyjnego," dodaje Michal Valentík.

Fundusz ten przeznaczony jest dla inwestorów zainteresowanych regularną wypłatą dywidendy oraz mogących ulokować swoje wolne środki na minimalny okres 3 lat. Strategia inwestycyjna Generali PPF Funduszu Dywidendowego Obligacji Korporacyjnych jest podobna do tej stosowanej w Funduszu Obligacji Korporacyjnych spółki ČP INVEST, który przez ostatnie 10 lat swojego istnienia systematycznie rocznie zyskuje średnio 6 %.

Strategia ta opiera się na dokładnej dywersyfikacji powierzonych środków na poszczególne regiony, sektory i emitentów, przy czym portfel funduszu składa się z pięćdziesięciu tytułów. Takie podejście wyraźnie ogranicza wpływ ryzyka kredytowego, które jest związane z inwestycjami w obligacje korporacyjne.

Podstawowe informacje o funduszu

Waluta funduszu: PLN