Vámi povolená cookies si můžete zablokovat ZDE.

Aktuality

Zlato se během dne propadlo o 8 procent

Cena zlata se dnes propadla o 8 %. Což znamená nejhlubší jednodenní ztrátu za víc než 30 let. Zlato se prodávalo za méně než 1360 dolarů za troyskou unci. Pod silnější prodejní tlak se zlato dostalo už koncem minulého týdne. Zlevňuje ale už delší dobu. Jen od začátku roku ztratilo přes 16 %.

Hranice kolem 1550 dolarů bude klíčovou a proto i dnešní den dále pokračoval v takzvaném medvědím trendu propadu této ceny. Vidíme v tom hlavně faktory působící z největších nákupců této suroviny jako i ostatních komodit z Číny, která vyhlásila menší hospodářský růst a tím pádem menší poptávku.

Tak ztráta od pátečního rána dokonce přes 12 % na zlatě. Co nebo kdo se o to zasloužil? Ono těch momentů bude asi víc.

Michal Valentík (MV): Tak hlavním důvodem je proražení technické úrovně 1500 dolarů za jednu unci a pokoření této psychologické hranice vedlo k tomu, že se projevily prodejní pokyny, stoplosy a bylo to krásně vidět v pátek v Americe, kdy ta cena byla pokořená těch 1500 dolarů, zakončila na 1480, v pondělí se začalo obchodovat v Asii, tam cena okamžitě spadla na 1450. Jakmile se otevřela Evropa, o dalších 50 dolů a dneska, když se otevřela Amerika odpoledne, tak cena spadla až na 1350 dolarů.

A teď by mě ale zajímalo, co se změnilo? To jsou ty technikálie, ale co se změnilo v té faktické stránce, protože, já když jsem se díval zpětně v polovině ledna, tři významné banky předpovídaly růst další růst ceny zlata v rozmezí 1720, 1800 dolarů za trojskou unci. Proč najednou ten opačný propad?

MV: Musíme se na to podívat spíše z makroekonomického pohledu. A za první čtvrtletí tohoto roku přicházely z USA velmi pozitivní data. To znamená, že americká centrální banka nemá takové podněty, aby pumpovala do ekonomiky peníze a už se z Fedu ozývají hlasy, že by ...

Na posledním jednání to bylo naznačeno, přesně tak.

MV: ... přesně tak, přesně tak, že ke konci roku by kvantitativní uvolňování mohlo být omezeno anebo úplně ukončeno.

Další důvodem bude asi slabší než očekávaný výkon čínské ekonomiky, která měla proti konci loňského roku ještě posílit zase podle prognóz. Stal se opak.

MV: Máte pravdu. A taky je důležité, že poptávka z Číny nebyla tak silná v prvním čtvrtletí, a to především, kvůli oslavě Nového roku, kdy vždycky v prvním čtvrtletí je ta poptávka omezená.

Pojďme přidat ještě jeden důvod, který se asi jmenuje Kypr, protože ten oznámil, že možná prodá své zlaté rezervy. To není ještě tak silný kalibr, ale v podobné situaci jsou i další státy jižní Evropy, které o tomto kroku uvažují. To by znamenalo možná ještě další propad ceny zlata.

MV: Máte pravdu, ale myslím si, že ty jižanské státy o to neuvažují. Spíše to bylo prohlášení šéfa Evropské centrální banky, který řekl, že v případě kdy by některá země, která má problémy, chtěla požádat o finanční pomoc, tak první na co by měla sáhnout, jsou zlaté rezervy. V případě Itálie, která je na hledáčku investorů, tak ta je 4. největším držitelem zlatých rezerv, drží přes 2 tisíce tun zlata, a to by vyvolalo opravdu velký tlak na cenu zlata.

Přece jenom, nejsme svědky něčeho většího? Protože upřímně řečeno, zlato v tom není samo, stříbro také asi 10 %, ropa 3 %, padají dolů i další komodity, jako třeba plodiny. Nemůžeme být svědky nějaké komoditní bubliny v přímém přenosu?

MV: Neřekl bych přímo komoditní bubliny, ale dochází k alokaci finančních prostředků, kdy investoři se vrací opět do akcí. Riziko na trhu klesá nevídaným tempem, které je také spojeno s tím, že americká centrální, že americká vláda vyřešila fiskální útes a tím pádem vidíme útěk od státních dluhopisů, kdy jejich cena klesá a výnosy rostou a zároveň odchod z komoditních trhů právě kvůli tomu, že na trhu se snižuje riziko a také předpoklad toho, že Fed ukončí kvantitativní uvolňování. To je důvod, proč investoři opouštějí komodity a vrací se k akciovým trhům. A můžeme vidět, že americké indexy jsou na svých historických maximech.

Pokud to není tedy další třeba bublina. Ale ještě zpátky k tomu zlatu. Je ta cena v tuto chvíli taková, že se vyplatí je znovu nakupovat nebo ještě bychom měli počkat, protože ten pád může ještě nějaký den trvat?

MV: To je dvojsečná otázka a musíme se na ní ...

Proto vám ji dávám.

MV: ... a musíme se na to podívat, jestli jsme krátkodobý spekulant anebo dlouhodobý investor. Jako krátkodobý spekulant bych stále vyčkával, protože ten tlak je enormní a výprodeje jsou na velkých objemech. To znamená, že otevřely asijské trhy, můžeme jít například ještě o 20, 30 dolarů níže, kdy se můžou aktivovat stoplosy, ale pro dlouhodobého investora, když se podíváme od roku 2000, co udělalo zlato, tak i po tomto poklesu, o kterém se dneska hovoří, tak stále zlato je plus 350 %. Takže domnívám se, že dlouhodobý investor by měl tyto ceny využít k nákupu, ale musím upozornit, že struktura portfolia nebo obsah zlaté složky by neměl převyšovat 5-10 %.