Vámi povolená cookies si můžete zablokovat ZDE.

Aktuality

Komentář: Shrnutí vývoje na finančních trzích v roce 2018 a výhled na rok 2019

Po sérii pozitivních let ovlivnila loňský rok na finančních trzích řada nepříznivých faktorů. Mezi ty nejvýznamnější patřil růst úrokových sazeb amerického Fedu a souběžné oslabování kurzu eura vůči dolaru. Zaznamenali jsme růst protekcionismu v globálním obchodě s negativním dopadem na hospodářský růst v eurozóně.

Zvýšila se nestabilita na některých rozvíjejících se trzích (př.: Turecko) a politické nejistoty v samotné západní Evropě (Brexit či dojednávání rozpočtu Itálie na rok 2019). Sentimentu v posledních týdnech dominovaly obavy z dalšího ochlazení globálního hospodářského růstu, doprovázené obavami z dopadu zpřísňování měnové politiky v USA. Důležité je, že řada nejistot působících v roce 2018 by měla být vyřešena. Nepříznivý vliv některých faktorů by se měl snížit. To podporuje náš umírněný optimismus nejen na výhled hospodářských aktivit v eurozóně ale především ohledně další nálady investorů na finančních trzích.

V případě eurozóny bylo zpomalení taženo jak růstem globálního protekcionismu, slabším růstem poptávky v Číně a skutečností, že růst HDP eurozóny v roce 2017 byl sám o sobě velmi silný a dlouhodoběji neudržitelný. Zejména ve druhé polovině roku 2018 pak na automobilový průmysl v eurozóně nepříznivě působilo spuštění nové emisní normy. Vliv tohoto faktoru by ale měl postupně odpadnout. Sentimentu by mělo prospět také vyřešení rozpočtového výhledu Itálie. Zodpovězena bude také otázka Brexitu a s tím by měly vymizet související nejistoty. Příznivý dopad na exporty z eurozóny by měla mít také snaha čínských autorit oživit tamní hospodářský růst. Jinými slovy: ekonomickou recesi v eurozóně pro rok 2019 neočekáváme.

Středoevropské ekonomiky jsou fundamentálně zdravé jak z pohledu aktuálního vývoje veřejných financí, tak vývoje běžného účtu platební bilance. Výkyvy na regionálních akciových trzích jsou proto taženy především vnějšími příčinami zejména výkyvy na globálních trzích. Podobně důvody nepříznivého výkonu středoevropských měn v roce 2018 lze vystopovat především ve vnějších faktorech. Pokud se naplní náš umírněný optimismus ohledně hospodářského výkonu eurozóny v roce 2019 a zlepšení sentimentu na globálních trzích, měly by z této situace profitovat i středoevropské finanční trhy. V takovém kontextu by měly též posílit středoevropské měny.

Prosinec byl pro akcie netypický vzhledem k extrémní volatilitě. Zejména v USA se jednalo o nejhorší prosinec od Velké deprese. Trhy klesaly kvůli obavám ze zvyšování úrokových sazeb a zpomalení ekonomik, vystupňovaném Trumpovými prohlášeními. Nicméně prudký povánoční obrat a největší denní bodový nárůst indexu Dow Jones v historii výraznou měrou snížil prosincové ztráty.

V roce 2019 vidíme reálnou možnost alespoň částečného umazání předchozích ztrát a růstového začátku roku. Ceny akcií momentálně odrážejí spoustu nejistot: „tvrdý Brexit“, nedosažení obchodní dohody mezi USA a Čínou a významnou měrou také případnou recesi v USA 2019/2020. Přestože o vývoji zmíněných faktorů lze pouze spekulovat, stále máme spíše pozitivní výhled na vývoj trhů vzhledem k podpůrným fundamentům společností. Očekáváme sice zpomalení růstu zisků a tržeb, stále bychom se ale měli pohybovat v kladných, i když jednociferných, číslech.

Negativní sentiment ovlivňoval dluhopisové trhy po většinu roku 2018. Trhy tak reagovaly na zvyšování úrokových sazeb a kumulaci rizik navzdory stále příznivým fundamentům. Obchodní válka a nové tarify měly negativní dopad na řadu společností. Také problémy v rozvíjejících se zemích jako Turecko, Argentina a hrozba nových sankcí vůči Rusku sehrály svou roli. K tomu na podzim Evropská centrální banka skončila s technickou podporou trhu prostřednictvím nákupů dluhopisů. Další výrazné oslabení v roce 2019 nečekáme. Uklidnění nálady a snížení některých nejistot v průběhu roku by tak mohly přispět ke stabilizaci, případně i k mírné pozitivnímu vývoji na dluhopisových trzích.

 

Ing. Patrik Hudec, Head of Portfolio management

Celý dokument v pdf najdete ZDE.