Vámi povolená cookies si můžete zablokovat ZDE.

Aktuality

Generali Fond korporátních dluhopisů: Komentář k vývoji fondu: Investiční taktika 3Q/2018

V posledních týdnech se výrazně zhoršuje ekonomická situace v Turecku. V reakci na nepříznivý vývoj (zejména pak propad turecké liry) poklesly ceny dluhopisů i akcií. Fond za poslední měsíc (do 9. srpna) poklesl o cca -0,3%. Kvůli nepříznivému vývoji jsme z obezřetnosti průběžně snižovali podíl tureckých dluhopisů z 25% na 18%.

Citlivost majetku fondu na růst výnosů do splatnosti tureckých dluhopisů jsme snížili na minimum. Růst výnosu do splatnosti tureckých dluhopisů o 1% se tedy na hodnotě podílového listu projeví poklesem přibližně o 0,15%.

Od počátku srpna se opětovně zhoršil vztah mezi Spojenými státy a Ruskem v důsledku nových ekonomických sankcí proti ruským firmám. Jednání o dalších sankcích probíhá v senátu. V reakci na nepříznivý vývoj poklesly ceny dluhopisů, akcií i ruského rublu.

Nepříznivý vliv jsme omezili odprodejem dluhopisů s nejdelší dobou do splatnosti, tím jednak poklesl podíl ruských dluhopisů z 27% na 20% majetku fondu a zároveň poklesla jejich průměrná durace (úměrná citlivosti na tržní vlivy) z 1,45 na minimálních 1,16 roku. Citlivost majetku fondu na růst výnosů do splatnosti ruských dluhopisů jsme pak od konce 2Q snížili
z 0,39 na 0,24.

Pokračovali jsme v rozšiřování diverzifikace portfolia nákupy chorvatských státních dluhopisů, mezi nimi Hrvatska Elektroprivreda (Chorvatsko), Halyk Bank (Kazachstán), Petrobras (Brazílie), Fiat (USA/EU), Sino Ocean Land (Čína), Czechoslovak Group (ČR), JBS (Brazílie) a Eurasian Developement Bank.

Pět procent majetku fondu jsme alokovali do českého státního dluhopisu CZGB float/27, který by měl profitovat z rychlejšího nárůstu úrokových sazeb v České republice.


Ing. Daniel Kukačka, Portfolio Manager

Dokument v pdf najdete ZDE.