Vámi povolená cookies si můžete zablokovat ZDE.

Komentář k vývoji na zlatě

zlato

Zlato od počátku letošního roku oslabilo o 17 % s tím, že největší zásluhu na poklesu mají tyto dva obchodní dny - 12.4.2013 a 15.4.2013, kdy zlato odepsalo 200 dolarů. Tento dvoudenní masivní prodejní tlak byl vyvolán především vlnou nucených prodejů, kdy mnoho krátkodobých hráčů spekulovalo nad růstem ceny zlata. Ovšem při proražení psychologické úrovně 1 500 USD byli tito krátkodobí hráči nuceni svoji spekulaci ukončit a postupně, jak otevíraly světové trhy, byla cena zlata skokově stlačena o 200 dolarů níže. Dlouhodobý investor by se tímto ale neměl vzrušovat a stále držet poměr zlata vůči celkovému portfoliu ve výši 5 až 10 procent.

Z pohledu médií a lovců senzací je zlato nyní v hledáčku kvůli extrémnímu prodejnímu tlaku vyvolanému právě spekulativním kapitálem. Ovšem z dlouhodobého hlediska je zlato stále vynikající investicí. I přes současný pokles je výkonnost zlata od roku 2000 přes 350 procent. Za to samé období jsou hlavní akciové indexy stále v mírné ztrátě.

Je důležité si uvědomit, že zlato je především uchovatel hodnoty, a tudíž by mělo být součástí vyváženého portfolia. Proto by dlouhodobý investor měl být v klidu a dodržet investiční horizont a investiční strategii.

Michal Valentík, hlavní investiční stratég ČP INVEST

Jak se stát klientem

Zeptejte se

Máte dotaz, připomínku, potřebujete poradit?
Ptejte se. Jsme tu pro vás.