Vámi povolená cookies si můžete zablokovat ZDE.

Do čeho investuje generální ředitel ČP INVESTu Michal Maďar?

Osobně za nejlepší investici považuji investici do sebe a své rodiny. Před čtyřmi lety jsme na jednom workshopu s psycholožkou společně diskutovali o tom, jak zacházím se svými penězi. Když jsem vysvětlil, jak se s penězi snažím pracovat, jak se snažím neutrácet, abych zabezpečil svou rodinu v budoucnu a synovi umožnil studia v zahraničí, dostal jsem otázku: “A kdy jste naposledy udělal radost sám sobě? Nezapomínejte na sebe, člověk by i sám sobě měl čas od času udělat radost.“ Když jsem nad tím přemýšlel, pochopil jsem, že je to vlastně pravda. A tak čas od času prostě neinvestuji, nezhodnocuji, ale utrácím pro svoji radost. Stojí to za to, věřte mi.

Ale teď vážně. Znáte to sami - pod svícnem bývá největší tma. Tak i já, jako člověk, který pracuje v investičním světě, ve společnosti, která spravuje ve svých fondech přes 24 miliard korun, jsem, co se týká mých vlastních financí, tak trochu slepý. Mým základním úkolem, který jsem si stanovil, je zabránit znehodnocení mých vydělaných peněz, čili překonat o přibližně 2 % inflaci.

Snažím se dívat na svoji budoucí spotřebu z hlediska časového horizontu – krátkodobého, střednědobého i dlouhodobého, a vím, že stát se o mě v důchodovém věku rozhodně nepostará. Pro řešení takto postavené spotřeby využívám celou škálu investičních nástrojů. Přestože preferuji likvidní instrumenty, kde mi zpeněžení nebude případně trvat dlouho, tak společně s rodinou vlastníme i několik nemovitostí. Dále byste v mém portfoliu nalezli fyzické zlaté slitky a stříbrné mince, dluhové cenné papíry, akcie, investiční certifikáty a v neposlední řadě i podílové listy fondů, které spravuje naše společnost. Stále častěji využívám indexové ETF, bonusové a diskontní certifikáty.

Ve své dlouhodobé investiční strategii zohledňuji fakt, že počet obyvatel na Zemi neustále roste. Statistiky ukazují, že každý rok přibývá přibližně 50 milionů obyvatel a že v roce 2045 nás zde bude 9 miliard. A všichni budou chtít jíst, pít a budou spotřebovávat neuvěřitelné množství energie. Země ovšem není nafukovací a její zdroje nevyčerpatelné. A tak investuji do akcií společností z těchto oblastí, které mají stabilní zisky, vyplácejí dividendy, ale taky do společností, které se zabývají hledáním řešení v těchto, dle mého názoru v budoucnu problémových, oblastech. Zmiňme např. problematiku pitné vody. Prostřednictvím certifikátů pak investuji také do soft komodit, jako je pšenice či kukuřice.

Z pohledu konzervativních nástrojů vidíme, že bankovní vklady jsou v podstatě neúročené. O to více mě zaráží, že vklady v bankách neustále rostou a ke konci roku 2012 činily neuvěřitelné tři biliony Kč. Je evidentní, že lidé omezují aktuální spotřebu, a protože nevědí co s penězi, tak šup s nimi do banky. Termínované vklady, státní pokladniční poukázky, státní dluhopisy jsou na tom z hlediska úročení obdobně. V loňském roce byly plošně velmi úspěšné korporátní dluhopisy, a tím i fondy, které se na ně zaměřují. Z konzervativních nástrojů lze v letošním roce věřit opět jim, ale bude to více selektivní záležitost a investoři budou muset hledat více např. v regionu střední a východní Evropy.

Co říci závěrem? Snad jen zopakovat myšlenku, která zazněla již v úvodu, tj. udělat čas od času radost i sám sobě. Já se každý měsíc nechám rozmazlovat na rehabilitační masáži, kde naprosto vypnu a zapomenu na stres a shon tam venku za dveřmi.

Věřím, že se v brzké době dostane do školních osnov předmět související s finanční gramotností a v budoucnu nastane situace, kdy bude ubývat exekucí a osobních bankrotů. I když, co chceme po lidech, když i samotný stát se chová nezodpovědně. Jestliže stát potřebuje, tak spustí rotačky a tiskne nové peníze ostošest. Běžný občan, když nemá na platbu svých dluhů, tak se dostane do exekuce či bankrotu a přijde téměř o vše.  V tom je základní rozdíl.

Jak se stát klientem

Zeptejte se

Máte dotaz, připomínku, potřebujete poradit?
Ptejte se. Jsme tu pro vás.