Vámi povolená cookies si můžete zablokovat ZDE.

Pražská burza: Párky s prošlým datem splatnosti

Akciové trhy ve vyspělých ekonomikách vesele rostou na téměř svá historická maxima, ale v Praze se tomu tak neděje. Souhrnný index pražské burzy PX je opravdu hluboko pod svým vrcholem z roku 2007. Proč? Důvod je jednoduchý. Index PX je příliš hubený a nereprezentuje naší ekonomiku. Ovlivňuje jej totiž pohyb kurzu pouhých pěti společností. Erste a VIG přitom jen „kopírují“ svůj hlavní trh ve Vídni. Pražská burza tak nyní připomíná jídelní lístek v restauraci těsně před zavírací dobou, kdy většina jídel není k dispozici.

Má smysl mluvit o třech domovských titulech, které jsou stále schopny poměrně dobře investora zasytit. Jedná se o ČEZ, KB a Telefonicu. Ovšem není to příběh pro krátkodobého spekulanta, ale spíše pro jedlíka, který se chce vydat na dlouhý pochod. KB je drahou pochutinou. Telefonikc by bez dividendy neměla absolutně žádný příběh. A ruku na srdce. Udržení stávající dividendy za cenu snižování základního jmění není optimální investiční strategie. ČEZ se obchoduje okolo šesti set korun. Rizika jsou značná. V Bulharsku kvůli cenám energií teče krev na ulicích a v Česku si zase někdo nedovolí odhadnout, jak nakonec dopadne dostavba Temelína. Sečteno a podtrženo: jedlíka v restauraci s názvem Burzovní palác čekají na jídelním lístku jenom párky, u kterých však nikdo neví, jak dlouho jsou na skladě.

Co tedy doporučit investorovi, který se chce ohlížet na jiné trhy, avšak nechce podstupovat měnové riziko, tj. chce investovat v českých korunách? Vhodnou alternativou jsou otevřené podílové fondy, které se měnově zajišťují. Klient tak může skrze fond nakupovat cenné papíry v cizích měnách, ale do fondu vkládá české koruny. Fond se průběžně zajišťuje proti pohybu měn, a to s velice nízkými náklady, protože disponuje velkým kapitálem. Klientova investice je poté ochráněna před oslabováním či posilováním koruny. Tak získá investor přístup i na jiné trhy a také k dalším aktivům, jako jsou korporátní dluhopisy, na které by sám z důvodu nedostatečného kapitálu nedosáhl.

 

Michal Valentík, hlavní investiční stratég ČP INVEST

Jak se stát klientem

Zeptejte se

Máte dotaz, připomínku, potřebujete poradit?
Ptejte se. Jsme tu pro vás.