Vámi povolená cookies si můžete zablokovat ZDE.

„Kypr, Kypr, Kypr“ – ozývá se ze všech stran

obr_Kypr

V poslední době se finanční média zaměřila na situaci na Kypru. Každý den jsme byli svědky nových a někdy i protichůdných prohlášení. O co vlastně jde? Kyperské banky investovaly do řeckých dluhopisů. Řecko nebylo schopno splácet své závazky, a proto došlo k restrukturalizaci jeho dluhu. To znamená, že ten, kdo držel řecký dluhopis, utrpěl ztrátu. Kyperský bankovní sektor je osmkrát větší než je samotná ekonomika Kypru, proto řecká restrukturalizace přivedla kyperské banky do insolvence, proto Kypr musel hledat mezinárodní finanční pomoc. Nakonec se dohodl s trojkou (MMF, EK, ECB) o úvěru ve výši 10 mld. euro s tím, že Kypr sám dodá 5 mld. euro. Kypr nakonec zvolil zdanění (resp. konfiskaci) bankovních vkladů přesahujících 100 tisíc euro. Původně se měly zdanit i pojištěné vklady a na stole existovala i varianta znárodnění soukromých penzijních fondů. Nakonec ztrátu ponesou bohatší střadatelé. Mluví se o ztrátě v krajních případech až 80 procent.

Z kyperské události tak plyne jedno ponaučení, a tím je diverzifikace finančních aktiv. Drtivá většina Čechů má své finanční prostředky v bankách na běžných účtech nebo termínovaných vkladech. Ovšem kdyby došlo k podobné situaci jako na Kypru, tak by střadatelé mohli dojít k nemalé finanční újmě. Proto, i když jsou lidé extrémně konzervativní, tak mohou využít konzervativní investice, a tím se vyhnout riziku případného bankrotu soukromých bank jako v případě Kypru. Jednou z možných alternativ jsou dluhopisové fondy, které mají nízkou duraci, či fondy peněžního trhu. Jedná se například o Konzervativní fond ČP INVEST nebo Fond korporátních dluhopisů ČP INVEST. Protože když dojde na „lámání chleba", tak jsou politici schopni přijít s krajním řešením, a tím je právě konfiskace majetku na bankovních účtech.

Jedním z příkladů je i Konzervativní fond ČP INVEST.Tento fond investuje v drtivé většině do českých státních dluhopisů a státních pokladničních poukázek. Konzervativní fond byl důkladně prověřen finanční krizí a i v extrémních podmínkách dokázal klientům přinést zajímavé výnosy. Je vhodný pro konzervativní investory s malými nebo žádnými zkušenostmi s investováním, nebo jako dočasný přístav pro následné rozinvestovávání volných finančních prostředků.

Michal Valentík, hlavní investiční stratég ČP INVEST

Jak se stát klientem

Zeptejte se

Máte dotaz, připomínku, potřebujete poradit?
Ptejte se. Jsme tu pro vás.