Vámi povolená cookies si můžete zablokovat ZDE.

ČP INVEST v roce 2013 – Děkujeme za skvělé výsledky!

CPI_Zizkovska_vez

Rok 2013 byl pro ČP INVEST rokem opravdu vynikajícím. S ČP INVESTem se rozhodlo investovat téměř 17 000 klientů, což je o více než 5000 více, než v roce 2012. Zároveň nám klienti v roce 2013 svěřili do správy přes 6,4 mld. Kč nových investic, tedy o necelé 2 miliardy více než v roce 2012. K poslednímu prosincovému dni jsme ve fondech ČP INVEST a Generali PPF Invest evidovali majetek přesahující 24,6 mld. Kč.

„Vy, obchodníci České pojišťovny, jste se na tomto fantastickém výsledku podíleli v roce 2013 čistým prodejem převyšujícím 650 milionů korun, což je vynikající výsledek. Chtěli bychom Vám tímto vyjádřit poděkování a obdiv nad každodenní prací, kterou odvádíte u vašich klientů. Děkujeme!“

Jaroslav Bouzek, ředitel referátu Obchod ČP

-----------------------------------------------------------------------------------------

Shrnutí vývoje na kapitálových trzích v roce 2013

Michal Valentík, hlavní investiční stratég ČP INVEST

Investiční rok 2013 byl ve znamení centrálních bank, které uvolněnou měnovou politikou podporovaly snížení rizika na kapitálových trzích. Hned v prvním měsíci roku 2013 překvapily akciové trhy nejlepší výkonností od roku 1989. V průběhu první polovinu roku docházelo stále ke zlepšování amerických makroekonomických dat. Jediným krátkodobým zaklopýtnutím byl kyperský bankovní sektor, který se ocitl v insolvenci kvůli odpisům ztrát z řeckých dluhopisů. Ovšem nejen dobrá makrodata, ale i výsledky firem v průběhu každé výsledkové sezóny daly zapomenout veškerým obavám a posouvaly tak akciové trhy na nová a nová maxima.

Navíc v druhé polovině roku výrazně zrychlilo tempo růstu globální ekonomiky.  Evropa se vymanila z dluhové krize, a tím odpadly negativní scénáře, jako byl možný rozpad evropského měnového systému. Všechny tyto faktory přispěly k růstu především rizikovějších tříd aktiv. Hlavní akciové indexy posílily během roku o více jak 20 %, což se pozitivně projevilo i do většiny akciových fondů ČP INVEST. Například Fond globálních značek posílil o více než 25 %. Vítězem mezi akciovými fondy je pak Fond farmacie a biotechnologie, který si za rok 2013 připsal téměř 36 %. Naopak v nemilost investorů z důvodu nepřicházející vyšší inflace byly drahé kovy.

Zlepšující se ekonomická situace a nízké úrokové sazby centrálních bank nedaly příležitost státním dluhopisům. Nicméně korporátní dluhopisy byly schopny překonat inflaci a přinést investorům slušný výnos. I přes nepříznivou situaci na dluhopisových trzích dokázal Fond korporátních dluhopisů ČP INVEST posílit o 3,44 %, a to především díky kvalitnímu výběru dluhopisů a aktivní správě dluhopisového portfolia.

---------------------------------------------------------------------------------------

Večírek ČP INVEST na Žižkovské věži

Určitou formou poděkování za další skvělý rok byl i "Večírek v oblacích", který proběhl v listopadu na Žižkovské věži, kde jsme spolu s horolezcem Radkem Jarošem pokřtili jeho novou knihu. Večerem provázela moderátorka Lucie Výborná a snad i nálada byla po celý večer výborná.

Jak se stát klientem

Zeptejte se

Máte dotaz, připomínku, potřebujete poradit?
Ptejte se. Jsme tu pro vás.